امروزه انواع گوناگونی از بهترین تخم مرغ های محلی و صنعتی توسط مرغ های پرورشی تولید می شوند که بطور کل تخم مرغ های محلی بیش از تخم های صنعتی طرفدار دارند و با قیمتی بالاتر قابل خریداری می باشند.
تخم مرغ محصولی است که امروزه در مرغداری ها با دو روش صنعتی و طبیعی تولید می شود. در روش صنعتی یا ماشینی مرغ های تخمگذار صنعتی با نوردهی مصنوعی تشویق به تخمگذاری می شوند و مرغ ها با کمک آنتی بیوتیک از بیمار شدن محافظت می گردند.
در روش طبیعی هم مرغ های محلی و بومی با استفاده از خوراک ارگانیک و بدون آنتی بوتیک رشد یافته و تولید تخم دارند.
تخم مرغ های محلی رنگی قهوه ای دارند و تخم مرغ های صنعتی از رنگ سفید برخوردار هستند و بیشترین درصد تخم مرغ های موجود در بازار متعلق به مرغ های صنعتی است یعنی همین تخم مرغ های سفید رنگ.
تخم مرغ های قهوه ای هم تولید محدودی دارند اما بعنوان تخم های ارگانیک و بسیار مقوی از آنها یاد می شود.
کاربرد تخم مرغ در صنعت
تخم مرغ صادراتی چه محلی باشند و چه ماشینی دارای خواصی مشابه هستند و تنها در داشتن برخی از مواد معدنی با هم تفاوت دارند یعنی تخم مرغ های محلی بطور کلی مقوی تر می باشند ولی هر دو تخم مرغ در صنعت های گوناگون کاربرد دارند.
تخم مرغ ها خاصیت کف کنندگی دارند و این امر باعث شده است از آنها در تولید شیرینی استفاده کنند و به حفظ شکل اسفنجی شان کمک کند.
امولسیفیکاسیون علت دیگری است که از آن در صنعت تولید سس مایونز استفاده می شود، امولسیفیکاسیون یعنی داشتن خاصیت معلق نگاه داشتن روغن و یک مایع در مایعی دیگر بنابراین تخم مرغ برای جدا کردن و معلق نگاه داشتن روغن و سرکه در سس مایونز بهترین کاربرد را دارد.
انعاق و تبدیل شدن مایع تخم مرغ به یک جامد سفت در اثر حرارت دیدن یک خاصیت دیگر از تخم مرغ است که باعث شده از آن در تهیه فرنی، کیک و کلوچه استفاده کنند و صنعت تولیدی کلوچه از تخم مرغ بسیار استفاده می کند.
بطورکلی تخم مرغ های صنعتی و محلی مواد غذایی بسیار باارزشی هستند صرف نظر از فواید شان در صنعت، برای بدن هم خواص و فواید بیشماری دارند و به خاطر غنی بودن از پروتئین بهترین ماده نیروبخش به شمار می آیند.
امروزه این تخم مرغ ها در قیمت های مناسبی قابل خریداری بوده و می توان در انواع مختلفی از غذاها از آن استفاده کرد.
منبع: خوراک دام و طیور ایران