تخم مرغ مایع پاستوریزه یک محصول بسیار سالم است که طی فرایندی بنام پاستوریزاسیون عمل آوری شده و در پاکت های پلاستیکی عرضه می شود و بعنوان بهترین تخم مرغ ها توسط مراکز خرید ارائه می گردند.
تخم مرغ هایی که امروزه در بازار عرضه می شوند همگی محصولات بدست آمده از مرغ های تخمگذارند که در مرغداری ها تولید می شوند، تخم مرغ ها پوسته و سد دفاعی محکمی دارند که دنیای بیرون را از داخل تخم مرغ جدا کرده و هرنوع میکروبی اجازه ورود به داخل تخم را ندارند اما برخی از باکتری ها ممکن است این سد دفاعی را سپری کنند و خود را به داخل تخم برسانند و یا اینکه ممکن است یک مرغ بیمار باشد و باکتری را به داخل تخم منتقل کند و پس از تخمگذاری، آن تخم ناسالم باشد.
در این راستا امروزه برخی از تخم مرغ ها توسط شرکت های معتبر بصورت پاستوریزه تهیه فرآوری می شوند و امکان رشد باکتری ها را با این عمل به صفر می رسانند در نتیجه تخم مرغ هایی که ناسالم اند و در آنها باکتری های بیماری زا و حتی کشنده وجود داشته اند، با عمل پاستوریزاسیون پاک شده و عاری از هر نوع میکروبی می گردند.
فرآیند پاستوریزاسیون تخم مرغ
تخم مرغ ها پیش از اینکه بصورت مایع عرضه شوند باید در کارخانه ها مراحلی را سپری کنند تا بعد از پاستوریزه شده بصورت مایع در کیسه های پلاستیکی عرضه گردند.
اولین مرحله این است که تخم مرغ ها از مرغداری های قابل تایید و مجاز خریداری می شوند سپس با وسیله ای مناسب تمامی شان به کارخانه وارد می شوند.
بعد از آن برسی های کیفی روی تخم مرغ ها صورت می گیرد و در صورت تایید به انبار مواد اولیه منتقل می گردند سپس به خط تولید وارد می شوند.
در خط تولید تخم مرغ ها پیش از اینکه وارد دستگاه تخم مرغ شکن بشوند باید شست شو و ضد عفونی گردند و پس از کنترل چشمی بداخل دستگاه تخم مرغ شکن می شوند.
این دستگاه از تیغه هایی برخوردار است که تخم مرغ ها با قرار گرفتن روی این تیغه ها می شکنند.
پس از این مرحله سفیده و زرده تخم مرغ ها توسط دستگاهی کاملاً اتوماتیک از یکدیگر جدا می شوند تا بر حسب نیاز مشتریان در آخر جداگانه بسته بندی گردند البته بصورت مخلوط هم بسته بندی و عرضه می شوند.
بعد از این مرحله مراحل دیگری همچون فیلتراسیون و خنک کردن هم روی مواد تخم مرغ صورت می گیرد و در آخر به مخزن های تانک که مخصوص مایع تخم مرغ است وارد شده و بعد از آن نوبت به مرحله هموژنیزاسیون می رسد.
در مرحله بعدی اصلی ترین فرآیند رخ میدهد و تخم مرغ ها با فرایند پاستوریزاسیون حرارت می بینند و عاری از هر نوع میکروبی می شوند.
پس از پاستوریزه شدن باید درون مخزن های خاصی نگهداری شوند و پس از مدتی در کسیه ها پلاستیکی بسته بندی شده و بنا بر نیاز مشتری زرده و سفیده بصورت جداگانه و یا مخلوط درهم بسته بندی می گردند.
بسته های آماده در سردخانه انبارش شده و بعد از آن به مراکز عرضه کننده ارائه می شوند و د اختیار عموم مردم قرار می گیرند و تحت عنوان بهترین تخم مرغ صادراتی مایع بفروش می رسند.
منبع: خوراک دام و طیور ایران