تخم مرغ یک غذای ارزشمند با خاصیت و پروتئین فراوان است که بسته به نژاد مرغ کیفیتش فرق می کند و امروزه بوسیله بهترین نژادهای تخمگذار تولید شده و توسط مراکز پخش توزیع می گردد.
مرغ های تخمگذار نژادی هستند که تنها برای تولید و عرضه تخم مرغ پرورش داده می شوند و برای اینکه تخم مرغ ها از نظر کمی و کیفی وضعیت مناسبی داشته باشند باید پرورش دهندگان طیور چند ملاک را زیر نظر بگیرند که این ملاک ها را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
مرغ های تخمگذار از سن هجده الی 22 هفتگی توانایی تخم گذاشتن پیدا می کنند و سیکل تخمگذاری شان هم تقریباً تا سه سال وضعیت مطلوبی خواهد داشت اما بعد از سه سال ممکن است از لحاظ کمی و کیفیتی تخم ها آن چنان وضعیت خوبی نداشته باشند به بیانی دیگر مرغ ها در سن بیش از سه سال دیگر تولید خوبی ندارند و صرفه ای برای پرورش دهندگان نخواهند داشت ازین رو پس از این که به سن سه سالگی رسیدند به کشتارگاه عرضه می شوند البته برخی از مرغ ها هم ممکن است در دوسالگی این وضعیت را داشته باشند.
تغذیه مهمترین عامل تولید بهترین تخم مرغ
همانطور که گفتیم باید پرورش دهندگان طیور برخی ملاک ها را زیر نظر داشته باشند تا تخم مرغ ها از بهترین کیفیت و بهترین وضعیت برخوردار گردند که یکی ازین موارد تغذیه است.
تغذیه نقش تعیین کننده ای روی بد یا خوب بودن تخم ها دارد بدین شکل که برخی از تخم مرغ ها ممکن است از نظر وجود ویتامین یا پروتئین غنی باشند و برخی دیگر هم ممکن است بر اساس آنالیز های انجام شده مشخص شود که دچار فقر مواد معدنی هستند.
بدون شک هر دام یا پرنده ای برای اینکه تولید شیر یا گوشت و تخم بهتری داشته باشد باید از جیره غذایی مقوی همراه با مواد معدنی سرشار برخوردار گردد، در خصوص مرغ های تخمگذار نیز این چنین می باشد و اگر مرغ ها در مرغداری و محیطهای پرورشی از دان و مکمل های مقوی استفاده نمایند پس از آنالیز تخم مرغ ها مشخص می شود که تخم ها بیشترین درصد پروتئین را دارا می باشند.
امروزه مراکز و شرکت های متعددی با کسب مجوز مشغول به عرضه سالم ترین تخم مرغ صادراتی می باشند که این محصولات پس از تولید توسط دفاتر پخش و توزیع بدست مردم می رسند.
منبع: خوراک دام و طیور ایران